Este Biblia O Ideologie?

Mi s-a aruncat replica cum că Biblia ar fi tot o ideologie. La momentul respectiv am spus că omul conform lui Dostoievski este purtător de idee și bineînțeles are liberul arbitru să aleagă ce idee poartă: Adevărul sau minciuna.

Dar aș mai completa că Biblia este insuflată de către Duhul Sfânt și acolo găsim cuvintele Vieții.

În poruncile evanghelice, ni se descoperă Dumnezeu precum este (Sfântul Părinte Sofronie Saharov). Iar viața creștină nu este o ideologie ci este o comuniune cu Dumnezeu prin Tainele Bisericii Orotdoxe.

Cum părinții biologici nu sunt o ideologie, ci sunt persoane de a căror taină te bucuri, fie că-i vezi față către față, fie că le dai un telefon, le scrii un email sau doar te gândești la ei deși te afli plecat peste mări și țări, astfel și relația noastră cu Dumnezeu nu este o ideologie: ci o raportare vie și reală față de Cel ce Este, Dumnezeu nostrul, Sfânta Treime, Domnul Nostru Iisus Hristos.

Au Tatăl Nostru cel Ceresc nu este mai real ca părinții noștri pământești? Nu Dumnezeu a făcut totul? Deci cum să fie ideologie?

În greșeala ideologiei, a ideilor mentale, seci și moraliste consider că au căzut sectele, fanaticii, habotnicii și cei care doar tipicul îl văd și “împlinesc” cu „sârguință” vorba cuviosului părinte Arsenie Papacioc „tipic, tipic și la inimă nimic”.

Deci aviz celor care cred că Ortodoxia (dreapta slăvire) este un cod de maniere, un cod moral, civil sau penal. Nu, ci este trăire vie și drum către Adevăr având ca țel mântuirea – îndumnezeirea, împreună trăirea cu Hristos – nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăiește în mine(Gal 2:20).

Relația noastră vie și personală cu Dumnezeu nu este o ideologie – ci este trăire vie, iar la ea se ajunge prin strădania împlinirii poruncilor Evanghelice cu viață în comuninune cu Sfânta Biserica (al cărui Cap este Însuși Hristos) și participarea la cele 7 taine.

Să nu cădem în închipuiri deșarte (ca alte secte care vorbesc în limbi sau au „relații” cu îngeri – adică demoni) dar nici să nu uităm, că Domnul nostru nu lasă fără de răspuns pe cei ce I se roagă în Duh și Adevăr.

Să ținem de Biserică, să ținem de Spovedanie, de Împărtășanie, de ascultare față de părintele Duhovnic, de Sfânta Liturghie, de rugăciune și studiul Sfinților Părinți și atunci nu vom mai fi „consumatori de ortodoxie ci trăitori de ortodoxie” (Pr. Calistrat)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s