“Scurtarea Bobotezei”… In Unele Parohii

Cu multa durere si mahnire in suflet scriu acest text. Am constatat ca de cativa ani in unele parohii, Boboteaza s-a “scurtat”!

In sensul ca se sfinteste aghiasma mare doar de Vecernia din 5 ianuarie cand sunt stropiti si putinii participanti iar pe urma in data de 6 ianuarie nu se mai sfinteste apa si nu se mai stropesc participantii la Sfanta Litughie.

Din fericire la manstiri vad/sper ca inca se pastreaza acest obicei – si in principal ma refer la Sfanta Manastire Sfanta Treime Radu-Voda, dar si la Patriarhie.

Nu pot sa inteleg ce este in mintea si sufletul preotilor slujitori de parohii, care renunta la slujba de Sfintire a Aghiasmei Mari si a ritualului de stropire a credinciosilor.

In Iordan Te-ai botezat Doamne, iar noi din comoditate, din lipsa de iubire si ravna iti scurtam si-ti taiem toate slujbele invocand diverse motive:
“daca am facut Aghiasm Mare de vecernie acum am prea multa”.

Si tot asa… iata deci cum tinem predici ipocrite: “sa pastram credinta strabunilor, in timp ce scurtam traditia, ritualul, bucuria slujbelor, simplificandu-le, reducandu-le, micsorandu-le”.

Cred ca Harul Domnului este deplin acolo, si in preotii care fac asa ceva si in slujbe dar cine este sa-l “fure” si sa-l culeaga daca el nu-ti este transmis printr-o vie credinta si traire?

Tare-mi e ca fara nici o presiune din partea fortelor ateiste, materialiste, new-age, seculare – diabolice – singuri ne facem morminte frumos varuite dar pe interior putrezite.

Sa ne dea Domnul ravna mucenicilor si marilor Sfinti in acest ajun de Boboteaza.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s